RECEPTEN

Gezien de mandioca inmiddels wereldwijd verspreid is, zijn er ongelooflijk veel recepten te vinden. Ieder continent en ieder land heeft zo vanlieverlede zijn eigen creaties ontwikkeld. Echter de basisbereiding van de cassave bestaat uit het koken, bakken of frituren. Tijdrovender is om de cassave, net als de Xavante, tot meel te verwerken. Handiger is dan cassavemeel te kopen. Behalve de wortel kunnen de bladeren ook worden gegeten als een soort spinazie. Deze zijn waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar in Nederland.

Om in de Braziliaanse sferen te blijven worden hieronder alvast een tweetal typisch Braziliaanse mandioca recepten gegeven. Meer recepten zijn te vinden op het internet.

Mandioca frita

ingredienten: 

  • 1 kg mandioca
  • 1 ei
  • 3 theelepels zout
  • Noz moscada em pó
  • 1 xícara de chá de farinha de rosca
  • 2 kopjes olie

Bereiding:

  • Descasque 1 kg de mandioca, lave bem e parta em pedaços de 8 cm.
  • Corte cada pedaço em 4 gomos e coloque numa panela com 1 litro de água.
  • Zet het op het vuur en kook het voor 35 minutenLeve ao fogo e cozinhe por 35 minutos, ou até a mandioca ficar macia.
  • Haal het van het vuur, verwijder het water en laat de mandioca staan voor 5 minuten staan in een schaal.
  • Bata num prato fundo 1 ovo com 3 colheres de chá de sal e 1 pitada de noz-moscada em pó e passe a mandioca na mistura.
  • Em seguida, empane na farinha de rosca (1 xícara de chá) e frite, aos poucos, numa panela com 2 xícaras de chá de óleo bem quente.
  • Haal met een gaatjeslepel de mandioca uit de olie en leg ze op wat velletjes keukenpapier zodat ze even uit kunnen lekken.
  • Warm serveren.