De mandioca, in het Nederlands bekend als cassave of anders yuca, is een eetbare koolhydraatrijke wortelknol van de plant Manihot Esculenta en wordt veelvuldig verbouwd in de tropische en subtropische gebieden van de wereld. De plant kan groeien op arme gronden (hoe armer de grond hoe lager de opbrengst en hoe langer de groeitijd is) en is ook goed bestand tegen langere perioden van droogte behalve net na het aanplanten van het jonge gewas.

Mandioca

Oorsprong
De oorsprong van de plant ligt in Zuid-Amerika en wordt daar al voor duizenden jaren verbouwd door de meeste indianenvolken. Gedurende de kolonisatie hebben voornamelijk de Portugezen de wortel verspreid over de wereld. In Nederland is de wortel inmiddels ook gemakkelijk verkrijgbaar. Een goede toko heeft zeker mandioca in de schappen liggen en anders is de Haagse Markt een goed alternatief.

Toxiciteit
Behalve dat de wortel rijk is aan voedingstoffen bevat het ook in mate het giftige blauwzuur in de vorm van cyanogenic glucosides. Soorten met een relatief hoog gehalte hiervan wordt de ‘bittere cassave’ genoemd, die met een laag gehalte de ‘zoete cassave’. Het rauw eten van de bittere kan op lange termijn gevaarlijk zijn voor de gezondheid maar ook de zoete kan beter worden gekookt. Deze stof vormt echter geen probleem voor het milieu.

Bereiding
De wortels kunnen vrijwel hetzelfde worden bereid als de aardappel, die eveneens afkomstig is uit Zuid-Amerika. Na de schil te hebben verwijderd kunnen ze worden gekookt, gebakken of gefrituurd.
Volgens Zuid-Amerikaans traditioneel gebruik worden de wortels eerst geraspt en vervolgens geperst en gemalen om het sap te verwijderen. De cassave wordt dan gedroogd in de zon of boven een vuur in een stalenbakplaat. Wat overblijft is meel. Dit wordt toegevoegd bij het bereiden van soepen en stoofpotten.

Behalve de wortel kunnen ook de bladeren worden gegeten.

Oogsten en planten
De cassave kan met de hand worden geoogst door het enigszins vrij graven van de stam en vervolgens er aan te trekken. Het aanplanten van de cassave gebeurd door te stekken vlak tegen het regenseizoen aan.

.

Bronnen